TRAVEL | NĚMECKO, ŠVÝCARSKO & LICHTENŠTEJNSKO ♥

Vítám vás u mého prvního cestovatelského článku v roce 2023. Ještě než se vydáme na další cestu, musím vám napsat o našem výletu v listopadu loňského roku. Tentokrát jsme navštívili Německo, Švýcarsko a Lichtenštejnsko.

Na další cestu jsme vyrazili ve čtvrtek 17. listopadu. Jelikož se jednalo o překvapení mého manžela, nevěděly jsme, kam jedeme. 


První den jsme strávili nejvíce času na německých dálnicích, auto zastavilo jen na obědovou pauzu a v městečku Schwangau. Tam jsme navštívili jeden z nejznámějších zámků Německa - Neuschwanstein. Zámek se tyčí nad Hohenschwangau, nedaleko Füssenu a je vzdálený 125km od Mnichova. Tento krásný zámek byl postavený od roku 1869 pro krále Ludvíka II., ten si zámku ale moc neužil, protože krátce před dokončením této stavby zemřel. Pokud vás zámek Neuschwanstein nadchl, neváhejte a jeďte se na něj podívat.

Moje malá rada : Jestli chcete krásnou fotku s výhledem na zámek, navštivte most Marienbrücke, na který se dostanete buď pěšky do kopce, nebo si pohodlně zaplaťte za autobus, který vás k mostu vyveze za 3,5€ tam a zpátky. Autobus jezdí nahoru 1x za cca 20 minut. Chcete fotku bez okolních turistů? Navštivte toto místo mimo hlavní sezónu a spíše v ranních, nebo podvečerních hodinách.





Druhý den jsme se vydali navštívit dva státy - Lichtenštejnsko a Švýcarsko. Jako první naše cesta vedla do hlavního města Lichtenštejnska, do Vaduzu. Nad tímto městečkem se tyčí knížecí zámek, který obývá kníže Hans Adam II. Jelikož je zámek v osobním vlastnictví, bylo zbytečné, abychom jeli přímo k němu. Takže jsme se prošli ještě centrem, kde je třeba k vidění i budova parlamentu. Díky tomu, že je hlavní město velké skoro jako naše Bechyně, máte za hodinu prohlídku hotovou a můžete se vydat zase o kus dál. Víte, že Lichtenštejnsko je čtvrtým nejmenším státem Evropy? 









Naší další zastávkou bylo Švýcarsko, kde jsme navštívili továrnu Lindt a město Zürich.

Kam jinam vzít milovnice čokolády Lindt, než přímo do její fabriky. Byla to jedna z nejlepších exkurzí, kde jsme byli a to neříkám jen proto, že součástí byly i ochutnávky čokolád. Kdybyste viděli to štěstí v očích holek, kdy si mohly na lžičku nanést bílou, mléčnou nebo hořkou čokoládu a to bez omezení. Během procházení muzea jsme viděli, jak výroba čokolády vzniká - od kakaových bobů až po zaměstnance továrny, kteří před námi čokoládu vyráběli. Na konci exkurze si můžete vzít i na ochutnávku pár čokoládových bonbónů. Součástí je i Lindt obchod s všemi jejich dobrotami.  






A na závěr dne jsme navštívili město Zürich ( Curych ). Zürich, ač je největším městem Švýcarska, není jeho hlavním městem, jak si hodně lidí plete. Jelikož nás tlačil čas a začalo i pršet, vzali jsme Zürich letem světem a jednou se do něj vrátíme.




Třetí den byl náš výlet u konce, ale stihli jsme ještě navštívit Bodamské jezero a Mnichov. 

Bodensee, neboli Bodamské jezero, které leží na rozhraní Německa, Rakouska a Švýcarska. Patří mezi oblíbenou destinaci na dovolenou, jak v létě, tak i v zimě. Je odtud nádherný výhled na Alpy, které jsou aktuálně stále bez sněhu, jen na vrcholcích hor jsme viděli pokrývku sněhu. Než jsme k Bodensee došli, prošli jsme se městečkem Lindau, které se už připravuje na adventní čas. Místo tak už mělo předvánoční atmosféru.






Poslední zastávkou byla návštěva Mnichova. Toto německé město patří mezi nejhezčí, které tento stát nabízí. V Mnichově jsme se prošli jen centrem a pak se vydali už směrem domů.








Tento výlet si můžete vychutnat i na mém youtube kanále:

Kam pojedeme příště? To se brzy dozvíte....




0 Komentáře