TRAVEL | BECHYNĚ ♥

Na svém blogu jsem vám psala o mnoha místech, které lze navštívit, ale zapomněla jsem vám napsat o tom nejdůležitějším - o mé rodné milované Bechyni. Pokud jste jí ještě neviděli rychle to napravte. 




Bechyně leží 25 km jihozápadně od Tábora a 45 km severněji od Českých Budějovic. Městem protéká řeka Lužnice, kterou si dosyta užívají v letním období vodáci. Přes Lužnici se vyjímá největší dominanta našeho města - most Bechyňská duha, která přiláká nejednoho turistu. Pro milovníky techniky lze připomenout, že díky Františkovi Křižíkovi v Bechyni vede nejstarší elektrifikovaná dráha Tábor - Bechyně. Jízdu ve vlaku zvaném Elinka si lze užít v létě, kdy právě vyjíždí ze svého depa v Táboře přímo do bechyňského nádraží. Právě na Elinku mám vzpomínky zasahující až do mého dětství, kdy můj dědeček zvučil doprovodný program těchto jízd a já mohla poznat plno milých lidí (jmenovitě paní Kortusovou, pana Stránského, manžele Krejčí). Bechyně je oblíbená i díky lázním, které pomáhají pohybovému ústrojí a hlavním chlebodárcem obyvatel Bechyně a okolí jsou keramické závody JIKA / LAUFEN / ROCA, jenž si lze udělat procházku okolo této továrny, ovšem dovnitř se dostat nelze. Den otevřených dveří se dělal poprvé v roce 2014. 

Ráda bych teď s vámi prošla pár míst našeho města. 

Kdybychom se spolu sešli na náměstí pojmenovaném prvním československým prezidentem Tomášem Garriguem Masarykem, první co bych s vámi absolvovala je návštěva věže kostela svatého Matěje. Po nějakých 100 schodech se ocitnete na nejlepší vyhlídce v Bechyni. Uvidíte opravdu celé město jako na dlani. Porozhlédnutí z věže lze vidět za asi za 20,-KČ/osobu a nahoře lze nahlédnout do farní místnosti, která je expozicí tohoto kostela. V poslední adventní neděli slouží věž pro ''vánoční troubení'' kde Swing Tábor hraje koledy a vzniká příjemná předvánoční atmosféra. 
Po ukončení prohlídky bych s vámi zašla na bechyňský zámek, který je s mostem další dominantou tohoto města. V minulosti zde žil Petr Vok z Rožumberka se svou chotí Kateřinou z Ludanic. Momentálně zámek patří do osobního vlastnictví rodiny Šťávů, která zde žije. V sezóně je možnost prohlídky zámku a lze se zde i oddat. V zimě je zámek pro veřejnost uzavřen. V zámeckém areálu se nachází i muzeum Václava Preclíka a Alšova jihočeská galerie. Zámecká zahrada je velmi krásná, romantická a vhodná pro procházky s kočárkem, zahrada sloužila i jako exteriér pro režiséra Zdeňka Trošku a první díl komedie Kameňák.
Když už máme za sebou návštěvu zámku vzala bych to rovnou po bechyňských schodech ( kterých je 225 ) dolů k řece Lužnici a do další části Bechyně - Zářečí. To je další srdcovou záležitostí a doporučuji v červnu navštívit zářečskou pouť s dlouholetou tradicí, kde můžete vidět vystoupení mažorčat, mažoretek a mužoretů. Program si připravují právě místní a dávají si na něm záležet. V adventní čas je pro vás v Zářečí připravené vánoční zpívání místních dětí s dobrým svařákem a cukroví od místních obyvatelek. O kráse Zářečí může i mluvit minulý ministr financí a předseda TOP09 Miroslav Kalousek, jenž tu má chalupu. 
Ze Zářečí bych vás vzala podzámčím zpátky na náměstí a rovnou do klášterní zahrady, která vám nabídne dech beroucí pohled na bechyňskou duhu. Klášterní zahrada paří mezi nejčastější cíl procházek jak místních tak turistů. I já tam ráda trávím čas. Hned vedle kláštera Nanebevzetí Panny Marie a klášterní zahrady je  vchod do prostor vily Elektra, která se nese v duchu první republiky a je oblíbeným bodem i pro Lukáše Hejlíka. 

Teď vám v bodech napíši, co můžete v našem městě ještě vidět :

JARO :
• bechyňské schody

LÉTO :
• Zářečská pouť, tradiční koloběžkové závody, keramické trhy, raftové závody, dechovky, divadlo v trávě, bechyňské doteky a ob týden na náměstí letní kino

PODZIM :
• lampiónový průvod 

ZIMA :
• plesy od městského po hasičský, adventní neděle, půlnoční



Kam se dojít dobře najíst, napít a zamlsat ?  

• VILA ELEKTRA 
• GELLATERIA VEIS 


Bechyně je vskutku krásné město, které stojí za to vidět.


0 Komentáře