TRAVEL | OSVĚTIM, BŘEZINKA, KRAKOW & GERLACHOV ♥

Jsem ostuda ! Až dneska po čtvrt roce vám píši o našem výletu do Polska a na Slovensko. Tentokrát se Pan Božský rozhodl vymyslel výlet, který nás zavedl do minulosti. 



V pátek 24. listopadu jsme holky předaly naším ex polovičkám a vyrazili jsme směr Ostrava, kde jsme se navečeřeli v Ikee. Po večeři jsme pokračovali v cestě. Ta vedla přes českopolské hranice. V tu chvíli mi bylo jasné, že v Česku nezůstáváme. Cíl cesty jsem v duchu hádala. Katovice? Wroclaw? Nenapadlo by mě, že tu noc budu usínat v Osvětimi. V místě, kde se lidé před několika lety báli usínat a prožívali horor. Ubytování Pan Božský našel přes Airbnb, tak jsme se něco okolo deváté večer ubytovali v bytě 1+1, který byl velmi útulně zařízen. Pokud hledáte nocleh v Osvětimi, tak doporučuji Brunův byt



Po noci jsme se vzbudili do mlhavé Osvětimi. Uvařili si čaj a vyrazili ještě před prohlídkou koncentračního tábora nakoupit do obchodu, co se nacházel hned vedle ubytování. V autě jsme se nasnídali a vyjeli. A hned na úvod jsme nevědomky navštívili Březinku.

Ta sloužila k vyhlazování židů, romů a lidí, co se Adolfu Hitlerovi nehodili do krámu. Na tomto místě i prováděl drastické pokusy doktor Mengele. Vešli jsme bránou a procházeli se cestami, které byly posledními pro mnoho lidí. Měla jsem husí kůži a nevěřila jsem, kolik se tam mohlo vejít lidí. Plynové komory jsou zcela zničené, takže vidíte jen zdemolované kusy cihel. Prošli jsme sprchy, prádelnu nebo příjem lidí. Celou dobu jsem děkovala v jaké době žiji, že se mohu svobodně nedýchnout a mohu být se svou rodinou. Prohlídka Březinky trvala něco okolo 2 hodin. Pak jsme se vydali do Osvětimi ( tam jsme původně chtěli jet jako první, ale chybička se vloudila ). 









V osvětimském muzeu nás čekala velká fronta od Japonců, Španělů, Francouzů po Němce. Při příchodu vás zkontrolují a pozor ! S velkou krosnou tam nechoďte, budete jí muset nechat mimo. Smíte mít jen malou kabelku. Po tom, co nás security pustili dál, šli jsme si zakoupit vstupenky. Naštěstí v listopadu se vstupné neplatilo, takže jsme se mohli procházet zadarmo. Máte možnost si počkat na nějakého průvodce, ale to mi nechtěli. Hned na úvod nás čekala ona slavná brána, která je na všech fotografií z Osvětimi. V každém domě je nějaká expozice. Takže se můžete dočíst něco o tom, jak to v táboře fungovalo, kouknout se na fotografie uvězněných lidí. Jsou k vidění i osobní věci zemřelých. Kufry, vlasy, boty, ošacení nebo nádobí. Je to opravdu pro silné žaludky. V táboře je připravená i expozice pro Čechy a Slováky. Návštěva Osvětimi vám zabere plus mínus dvě hodiny. 






Po Březince a Osvětimi jsme měli hlad a vyrazili na náměstí, kde našli příjemnou restauraci Starówka. Tam jsme si objednali denní menu. Smažený kuřecí řízek s žampióny a sýrem, podávané se šťouchanými bramborami. Řízek byl výborný, sytý a jestli stál 100,- KČ? Moc jsme si pochutnali. 
Po jídle jsme se vydali do Krakowa, tam měl Pan Božský v plánu navštívit smaltovnu Oskara Schindlera. Bohužel jsme díky kolonám přijeli déle, takže prohlídka už nebyla možná. Prošli jsme se aspoň historickým centrem, které už bylo v adventním duchu. Všude voněl punč, klobásky a trdelníky. Nezapomněli jsme si koupit magnetku a já dostala jako překvapení růžičku. Nohy po celém dni už celkem bolely, ale ještě jsme zvládli návštěvu muzea voskových figurín. Pak jsme se vydali k autu a jeli dál.


Přejeli jsme hranice se slovenskou republikou a zaparkovali v Gerlachově. Tam jsme měli ubytování ve vile Horec. Na večeři jsme zajeli do nedalekého Popradu, kde jsme si dali hovězí burger s hranolkami. Po jídle jsme si šli lehnout. Úsměvné je, že jsem večer postrádala na horách sníh a ráno po probuzení bylo několik centimetrů čerstvě napadaného sněhu. Dala jsem si sprchu a vyrazili jsme na snídani. Ta byla formou rautu za 5€ / osobu. Dali jsme si párečky, vajíčka..od všeho něco. 
Po snídani nás tlačil čas, tak jsme vyrazili směr Brno pro Štěpánku. Cestou nás doprovázel pohled na zasněžené Tatry a spokojenost z hezkého výletu.


0 Komentáře