TRAVEL | SLOVENSKO & MAĎARSKO ♥

Už jsou to čtyři měsíce, kdy jsme byly na malé dovolené na Slovensku. O naší výpravě jsem vám psala na starém blogu, ale řekla bych, že plná dojmů jsem několik maličkostí zapomněla dopsat. Proto jsem se rozhodla na nových stránkách tento trip oprášit. Příjemné čtení.


V půlce Září přišel Jakub s tím, že má pracovní cestu na Slovensko a že bychom mohli jet všichni společně. Udělal mi obrovskou radost, jelikož Slovenskou republiku jsme měla hned za Francií na seznamu ''životních'' cest, které bych chtěla za život ujet nebo uletět. A najednou jsem stála před plánováním, výměnou českých korun za eura a těšením, že konečně uvidím Slovensko. Třešničkou na pomyslném dortu byl fakt, že jsme měli jet rovnou do hlavního města - Bratislavy

Do Bratislavy jsme dorazili okolo deváté hodiny večer, takže jsme se jen ubytovali u Jakubovo strýce, popovídali a šli spát, abychom byli na druhý den odpočatí.

Prvním výletem byl Devínský hrad, který se nachází nedaleko Bratislavy. Co mě naprosto nadchlo byl pohled na soutok Dunaje a Moravy. Miluji řeky, moře, oceány a každý pohled na vodu mě nabíjí pozitivní energií ( vyjma povodní ). Chtěli jsme vystoupat až na vrchol hradu, ale bohužel byl uzavřený a otevírá se v Dubnu tohoto roku. Vstupné do prostor hradu bylo tuším pro dospělého 2 €. Jakub byl natolik obětavý, že se věnoval holkám a já se mohla kochat pohledem na řekla bych spíše gotický hrad. Pokud máte cestu na Slovensku, určitě Devín navštivte. Stojí za to. Z hradu jsme se dostali okolo jedenácté dopoledne a pak měl Jakub připraveno překvapení.
Vzal nás na oběd do Maďarska. Jelikož nás tlačil čas, byli jsme opravdu jen kousek od slovenských hranic. Proto jsme zakotvili ve Felvidéku. Holky cestou usnuli, tak Jakub rychle šel pro maďarské forinty. Po probuzení si holky nasbíraly pár kaštanů a šlo se jíst. Do oka nám padla místní pizzerie, kde jsme si objednali pizzu. Po obědě jsme se prošli po městě a nakoupili v místním Tescu. Tam jsme nechali dva tisíce forintů. Po procházce jsme se opět vrátili do Bratislavy.
Po návratu do Bratislavy jsme se rozhodli projít si samotné centrum a hrad. Trošku mi bylo líto, že nám počasí moc nepřálo, takže foukal silný vítr a bylo poměrně na půlku Září chladno, ale co nás nezabije, to nás posílí. Auto jsme nechali zaparkované v Eurovee a vyrazili jsme do centra. Vzali jsme to podél Dunaje, kde nám byl nabídnutý pohled na slavný most UFO.
Po půl hodině jsme se dostali do centra, které nabídlo pohled na Slovenské národní divadlo nebo sochu slavného slovenského básníka Pavola Országha Hviezdoslava. Ten zaujal svou mohutností Klárku. 
Po centru jsme se dostali na bratislavský hrad, který je asi nejstěžejnějším bodem samotné Bratislavy a Slovenské republiky. Jelikož byl zrovna v tyto dny sumit nejdůležitějších lidí Evropy, byl samotný hrad uzavřen. Jediné, co bylo možné navštívit byla zahrada. Co bychom pro blaho Evropy a Angely neobětovali. Když jsme se pokochali panorama Bratislavy čekala nás večeře u Jakubova strýce a následný odjezd zpátky domů.
A na závěr naší cesty to vzal Jakub přes Rakousko a jeho hlavní město - Vídeň. Jelikož už bylo celkem pozdě a holky v autě usnuli, tak jsme Vídeň jen projeli a slíbili si, že se do Vídně ještě někdy podíváme. A mohu říci, že se na ten den těším, protože jen po okružní jízdě jsem byla nadšená kolik památek v sobě ukrývá. Takže, třeba se tento rok pochlubím ještě výletem do Vídně. Kdo ví.

To by bylo ke Slovensku vše. Co vy? Byly jste na Slovensku? 

0 Komentáře