TRAVEL | NORSKO ♥

Hezký den čtenáři, uvědomila jsem si, že jsem zapomněla napsat o naší cestě do Norska. Tak ještě před naší další cestou jsem tu a jdu to napravit.


Do Norska jsme letěli se společností Ryanair z polských Katowic, kam jsme museli dojet autem. Během letu bylo vše v pořádku a my si mohli zase po delší době užívat šlehačková oblaka. Do Osla – hlavního města Norska, jsme doletěli večer. Na letišti Gardermoen jsme chvíli počkali na paní, která nám půjčovala auto, abychom mohli projet část Norska a užívat si jeho krásy, které nabízí. Když paní dorazila, u čerpací stanice jsme si předali její auto a vyrazili směrem k našemu ubytování ( pochopitelně už jen my, bez paní ). Ještě než jsme dojeli k ubytování v městečku Gjerdrum, došli jsme si nakoupit do obchodu Joker, který zavíral až ve 23:00hod, což nás celkem překvapilo. Byla to už druhá věc, co nás fascinovala při příletu do Norska - první bylo světlo, které bylo stále, ač bylo už dávno po desáté hodině večer.





Ráno jsme se díky světlu probudili celkem brzy, takže jsme se nasnídali a vyrazili vstříc dobrodružství. Cesty jsou v Norsku hezky udržované, jen tu chybí dálnice, takže cesta z místa A do místa B může trvat o mnoho déle než si plánujete. Celou cestu je v Norsku co sledovat, příroda je tu opravdu nádherná. První zastávkou byl Eldrevatnet, kde si holky užily červnovou koulovačku. Byly nadšené, že v červnu mohou vytvářet sněhové koule a házet je na terč – na matku. Já se neustále kochala nádhernými vodopády, které byly každou chvíli k vidění. 






Po zastávce Eldrevatnet měl Kuba pro nás překvapení, které bylo dokonalé. Autem vyjel na vyhlídku Stegastein, která se nachází 640 m.n.m a máte výhled na Aurlandsfjorden. První fjord, co jsme v Norsku viděli a hned taková podívaná. Tím, že jsme často zastavovali, tak už byl čas dojet na naše ubytování, které se nacházelo kousek od Bergenu. Bylo to první ubytování přes Airbnb, které jsme zvolili i s hostitelem, který po celou dobu našeho pobytu byl s námi. Hostitel se jmenoval Olav a byl velmi stydlivý. Povídali jsme si o životě v Norsku, kam se chystáme ještě jet a Olav nám dával rady co v Norsku vidět. Potom jsme si šli lehnout a těšili se, co dalšího v Norsku zítra uvidíme.




Po probuzení jsme se nasnídali, rozloučili se s Olavem a vyrazili směrem do Bergenu. V Bergenu jsme jako první vyjeli lanovkou Fløibanen na horu Fløyen, odkud byl nádherný výhled na bergenský fjord. Měli jsme čas, než lanovka jela zpátky dolů, tak jsme se prošli parkem, který ukrýval nejednoho trolla až jsme došli k jezeru Skomakerdiket. Po návštěvě jezera jsme se parkem ve společnosti pár koziček vrátili k vyhlídce na fjord. Po chvilce jsme sjeli dolů a šli si uličkami prohlédnout známé domečky, které Bergenu zajistily statut kulturní památky UNESCO. Bergen se nám líbil, ale už byl čas se vydat zase o kus dál. 











Cestou nám Kuba zastavoval u jezer Seimsvatnet nebo Granvinsatnet. Měli jsme i možnost projet se nejdelším silničním tunelem na světě, který měří přes 24km a jmenuje se Lærdalský. Uvnitř tunelu je několik světelných expozic a opravdu stojí za to ho vidět. Stejně tak i most Hardangerbrua, který se nachází u fjordu Hardangerfjorden. 






Protože fjordů je v Norsku dostatek, další, který jsme navštívili byl Eidfjord. Ten slouží hlavně v sezóně lyžařům a připomínal mi lokací rakouská jezera, kde jezeru dominují hory. V Eidfjord jsme se prošli a díky horku jsme si dali i zmrzlinu, kterou jsme si vychutnávali pohledem na jezero. Ještě než jsme dojeli k ubytování, tak jsme v národním parku Hardangervidda dopřáli holkám další sérii koulování. Cestu ještě v červnu lemovaly velké nánosy sněhu a tak člověk měl pocit, že není červen, ale únor. K ubytování jsme dojeli v podvečer, které pro holky bylo překvapení. 







Dnešní noc budou spát v horské chatě, jejíž střechu pokrývá mech a tráva, přesně jako z vyprávění o norských chatkách. Chatička v městečku Hemsedal byla útulná a líbila se nám. Holky byly nadšené, že hostitelka bydlela hned vedle a měla na zahradě trampolínu a králíky, což je pro naše holky zaručené lákadlo. Takže jsem se mohla v klidu vysprchovat, protože holky si na rodiče vůbec nevzpomněly, protože králík a trampoška.

Poslední ‚‚celý‘‘ den v Norsku jsme se rozhodli pro návštěvu jeho hlavního města. Oslo jsem si přála vidět už v době, kdy jsem četla knihu Šlehačkové oblaka od Terezy Salte. Těšila jsem se, jak město bude vypadat a jestli bude takové, jak jsem si vysnila. Zklamání!? Oslo bylo klasické přístavní město, kterému dominoval maják, hodiny na Aker Brygge a Opera house. To nejzajímavější jsme z města prošli asi za dvě hodiny, takže jestli mohu doporučit. Dejte si návštěvu Osla před odletem a více si užijte přírody okolo, opravdu stojí za to vidět více jí. My nejsme kavárenští povaleči, takže u fjordu v Oslu bychom déle jak dvě hodiny nevydrželi. Více nás zaujalo přibrzdit autem u příletové dráhy letiště Gardermoen a pozorovat letadla, které jsme měli nad hlavami. 









Potom jsme se vydali na nákup potravin do obchodu Joker a směr k ubytování, které jsme měli opět tam, kde první noc po příletu. Vrátím se ještě k potravinám. Připravte se na to, že Norsko patří mezi nejdražší státy Evropy a za malý nákup můžete zaplatit přes 1000,-kč. My nakupovali pití, pečivo, šunky, jogurty, paštiky, másla, sladkosti, ovoce a ceny létaly rychlostí blesku. Co se týče restaurací, tak počítejte s tím, že za oběd na osobu dáte v přepočtu na naše koruny tak 600,-kč. Jelikož holky často u jídel vymýšlejí a nechtěli jsme vyhodit jak jídlo, tak peníze, jedli jsme převážně po fast foodech. Finančně vyjdou v Norsku nejlevněji.








Před odletem jsme vrátili auto majitelce, díky aplikaci víme, že jsme ujeli za tyto dny 1201km a vydali se směrem k letišti, kde jsme potkali sympatické Čechy, s kterými holky hned navázaly komunikaci a říkaly, co vše zažily. Do Katowic jsme dorazili okolo 15hod, nakoupili v Biedronce a vydali se domů.







0 Komentáře