TRAVEL | MALLORCA ❤

Krásnou sváteční neděli, po delší době jsem tu s novým článkem. Tentokrát o našem výletu na Mallorcu. Na Instagramu jste mohli sledovat hashtag #svetpodlenikynamallorce , kterým jsem označovala veškeré fotky. 


Na Mallorcu jsme se vydali letecky. Konkrétně s leteckou společností Laudamotion. Pan Božský měl štěstí, proto nás letenky tam a zpět stály 2€ za osobu + poplatky za předností nástup a výběr sedadla. Háček byl v tom, dopravit se jen do Linze v Rakousku ( ten je od nás cca 150 kilometrů ). Letadlo odlétalo v 7:50 hodin. Z výšky šly krásně vidět Alpy, Salzburg nebo třeba Janov v Itálii. Let trval dvě hodiny a mi jsme z chladného Linze přistáli v prosluněné Palmě. Hned po přistání jsme si zašli na rychlý oběd do letištního MC Donaldu a domlouvali se s pánem z půjčovny aut, kde se sejdeme. Za půl hodiny jsme se vydali k letištním parkovištím a setkali se s Fernandem ( takhle jsme si ho pojmenovali ). Sepsal s námi doklad o půjčovném, dal rady a pak Pan Božský držel klíče od Seatu Ibiza. Půjčovné nás stálo 92€ na tři dny + v ceně byly i autosedačky pro holky ( palivo jsme si hradili sami ).  

Na Mallorce jsme byli ubytovaní přes naší oblíbenou aplikaci Airbnb. Ubytování v Palmě stálo zbytečně moc peněz, tak jsme si vybrali ubytování 70 kilometrů daleko od Palmy. Konkrétně v Cala Anguila. Měli jsme byt 2+kk, čistý, hezký a vybavený základními potřebami ( ručníky, šampón, fén, nádobí, lednice, wifi a televize ). Hostitelka byla sympatická a při příjezdu nám dala rady kde je lepší nakoupit, jaká je kde pláž a jak funguje její ubytování. Díky tomu, že jsme přijeli mimo sezónu byl tam klid. Otevřené byli malé krámky s jídlem, suvenýry a plaveckými potřebami. Pláž od ubytování byla 5 minut a i mimo sezónu byla celkem plná plavců. Ubytování si můžete prohlídnout TADY
Když jsme si dali zavazadla do bytu, šli jsme se podívat na nedalekou pláž, která byla krásná a překvapilo nás, kolik lidí si ještě užívá mořských vln. Už jsme měli hlad, tak jsme autem zajeli na nákup do Lidlu, kde měli tedy daleko pestřejší výběr surovin než u nás v Česku. Je zajímavé, co je tady vyprodané, tak tam toho měli plno. Po nákupu jsme se jeli podívat na maják Capdepera, který byl prvním majákem, který jsme na Mallorce navštívili. 


Druhý den ráno jsem si pohlídala, kdy je východ slunce. Stihla jsem ho! Slunce nad baleárskými ostrovy vyšlo v osm hodin ráno. Já v noční košili, neučesaná a nenalíčená jsem si otevřela vstupní dveře ubytování a užila pár minut této sluneční show. Pak, když jsem se dostatečně najedla slunečními paprsky jsem začala balit pár věcí na náš program. Tento den jsme měli v plánu projet hory. Protože Mallorca není jen moře, ale i hory. Nejvyšší hora je stejně vysoká jako Ještěd. První zastávkou byl asi nejznámější maják, co na ostrově najdete. Krásný Cap de Formentor. K němu byla cesta doslova očistec. Cesta byla tak úzká, že sem tam to bylo jen o milimetrech. Proto jestli mohu doporučit, půjčte si fakt malé auto. S Jeepem bych na taková to místa nejela ( setkat se na této cestě můžete i s autobusem plným turistů ). Na majáku byla zácpa jako na dejvické. Takže jsme ohleduplně zastavili, prošli se rychle okolo majáku, vyfotili pár fotek a zase uvolnili místo dalším návštěvníkům. 
Musím se přiznat, že mi maják vyrazil dech. Majáky miluji a tenhle byl jeden z nejhezčích, co jsem v životě viděla. Krásám Mallorky dominují i hory, které dokonale zapadají do zdejších panoramat. Opět jsme museli absolvovat úzké silnice. 

Další zastávkou byla Sa Calobra, kde jsme se najedli a prošli se tunely ve skálách, až na tajné zákoutí pláže plné kamínků. Soutěska Torrent de Pareis stojí za to vidět. Parkování se tu zde počítá od minuty. Je tu možnost se projet lodí, ale tu jsme nevyužili. 

K večeru jsme se šli na chvíli vykoupat do moře, ale bohužel jsme si vybrali pláž, která tak nějak nesplňovala mé požadavky. I v době přílivu to nebylo šťastné rozhodnutí. Proto jsme se po hodině zvedli a jeli směr Palma de Mallorca. Tam jsme natankovali a navštívili obchodní centrum Fan Mallorca hned vedle letiště. Pochopitelně jsem své kroky namířila k Primarku a Carpise. Takže doma mám nové kalhoty a blůzku z Primarku, batůžek z Carpisa a tričko z obchodu Inside. Nakoupili jsme si i nějaké uzeniny, bagety, pití a sýry k večeři. Po setmění jsme se vydali zpátky k ubytování. Letiště na Mallorce je vcelku vytížené, takže vám nad hlavou létají stále letadla. 

Třetí den jsme měli v plánu jet do Palmy, ale abychom jí viděli i pod rouškou tmy, bylo nám jasné, že musíme do Palmy dojet k podvečeru. Takže jsme se nejdříve vydali k majáku Cap de les Salines v Santanyi. U majáku byla kamenitá pláž, u které nám chvílemi přišlo jakoby se na ní prohnala láva.

Ještě než jsme dojeli do Palmy, tak naší zastávkou bylo město Manacor, rodiště tenisty Rafaela Nadala a maják Cap de Fararitx s nekonečným výhledem na baleárské moře. Někde v dáli by měla být španělská Valencie.
Čas, který jsme potřebovali na návštěvu Palmy nastal. Zaparkovali jsme v podzemních garáží, které byli hned naproti katedrále. Hned co jsme vyšli ke katedrále na chodníku stál pán, který vytvářel bubliny, které si holky moc užily. První, co jsme chtěli navštívit byla katedrála Panny Marie, která mě nezklamala. Uvnitř bylo plno nádherných exponátů a je zde možnost si i za 2€ koupit svíčku a zapálit jí za někoho, kdo už není mezi námi. Já jí zapálila za babičku a za dědu. 

Pak jsme se prošli po centru města. Tam jsme potkali pána, který kreslil jména na papír. Tak jsme se rozhodli holkám také udělat. Pan, říkejme mu Tran byl moc milý a šikovný. Obrázky byly hotové ani ne za deset minut. Můžete zde navštívit několik známých i méně známých obchodů. Pokud by jste si chtěli z Mallorky odvézt plyšovou Elsu z Disney obchodu, šperky z Cartiera nebo kabelku Lojzy Vitóna není problém. 

K večeři jsme si koupili čerstvou bagetu se sýrem, šunkou a zeleninou. Aby nám večeře co nejvíce chutnala, dali jsme si jí na dvoupatrovém autobuse, se kterým jsme město projeli. Cesta autobusem trvala hodinu a řidič nás vzal do přístavu nebo ke katedrále. Potom jsme šli zpátky k autu a jeli na ubytování. Čtvrtý den jsme jeli už na letiště a letěli zpátky do Linze. Let proběhl v pořádku a my v 17 hodin přistáli v rakouském Linzi - živí, zdraví a unavení. 
Pokud by vás lákala cesta na Mallorcu, mohu jen doporučit. Mallorca je krásná, ale i drahá. 
Zajímavosti : Mallorka je mistryně v počtu kruhových objezdů, retardérů a úzkých silnic.

Kouknout můžete i na video :

0 Komentáře